Räksoppa
Igår åt vi räksoppa till kvällsmat. Jag förberedde buljongen på dagen, och sen la vi till räkorna just innan vi skulle äta. Det var riktigt gott, så det lagar vi nog igen. Jag skriver det jag hade hemma och hade i nu, men det kan ju varieras.
Räksoppa
1 rödlök
3 schalottenlökar
1 vitlök
1 medium chilifrukt
1 dl vitt vin
2 msk tomatpuré
2 tsk sambal oelek
1 kryddmått svartpeppar
2 msk hummerfond
5 dl grädde
700 g skalade räkor
Riven smakrik, lagrad och fet ost.
Smör att steka i
Smält smöret i en kastrull. Stek lök, schalottenlök, vitlök och chili mjuka, utan att de blir bruna. Lägg till tomatpuré och låt steka med löken tills oljan separerar från tomatpurén. Häll i vinet. Häll därefter i fonden och grädden. Lägg till sambal oelek och svartpeppar. Koka i minst 20 minuter. Låt svalna och stå i kylskåp, gärna i flera timmar. När soppan ska ätas, koka upp soppbasen, ta av från värmen och lägg till räkorna. Värm upp soppan igen, försiktigt. Koka inte, eftersom räkorna kan bli sega. Servera soppan med osten vid sidan om, så att var och en väljer hur mycket ost som önskas.
Kommentarer
Skicka en kommentar