torsdag 8 november 2012

Jämställdhet

I morse när jag åkte till skolan stod det en älgko på åkern. Jag stannade bilen, men hon flyttade inte på sig, så hon är nog ganska van med bilar. När jag började köra igen sprang hon framför bilen och över på andra sidan. Här är en lite mörk bild:
Jag har en kappa som jag har fått i andrahand. Jag använder mycket andrahandskläder, för att det passar min filosofi om återanvändning i så stor utsträckning som möjligt. Sen köper jag ju nytt ibland också, förstås. Tyvärr ger jag själv sällan kläder vidare, eftersom jag tenderar att använda dem tills de faller sönder och sedan klipper jag mattrasor av dem. Det är ju ett sorts återanvändande det med i och för sig. Hur som helst, denna kappa har varit lite trasig. Fickorna hade lossnat lite, fodret var sönder i båda ärmar och dessutom hade dragkedjan gått sönder. Man kan ju tycka att det bara är att kasta, men nu är detta en kappa i alpackaull, en Lodenkappa. Den är ju jättepraktisk, bekväm och varm. I alla fall så har jag tur, för Mats gick i Steinerskolan i Helsingfors. Där fick de lära sig att sy praktiska saker. Han tog bort den gamla dragkedjan och sydde i en ny åt mig. Så nu har jag en fungerande dragkedja. När han ändå höll på så sydde han fast fickorna och sydde ihop fodret också. Hur bra är inte det? Jag hade ju nog lite syslöjd i skolan också, och min skola var säkert bra den med, men jag hade mindre syslöjd än de andra, eftersom jag valde träslöjd ett år i högstadiet, inte bara syslöjd. Jag har aldrig haft något intresse av att sy heller, så det förklarar väl en del. Jag föredrar att virka, sticka, väva och vad som helst utom att sy nästan. Då är det bra att Mats kan sy istället. Sen är ju han bättre än jag på träarbete också, men det är ju en annan sak. Jag tror i alla fall att de hade fler praktiska timmar per vecka i Steinerskolan än vi.
För att återknyta till min rubrik, så tycker jag att det är bra om man i ett förhållande kan göra det man är bäst på. Nu råkar Mats vara bäst på att sy i dragkedjor och jag är bäst på att väva, så då syr han och jag väver, så blir det bra. Ute kör han och sågar ved och jag hugger, för han gillar att köra traktor och motorsåg och jag gillar att hugga ved. Bra va!

4 kommentarer:

 1. Jamen jisses! Tror nog de blir tjorrigt om jag ber Matte sy en dragkedja! Men tyvärr blir de lika tjorrigt om jag gör de själv, haha!
  Bravo Mats!

  SvaraRadera
 2. Ja, jag skulle inte ens prova! :-))

  SvaraRadera
 3. ser verkligen skickligt sytt ..ut
  Underbart stämningsfylld älgbild också !!
  skogsranden,det ljusare stråket och det mörkare ,benen som speglar gryningsljuset

  SvaraRadera
 4. Jag kan inte bedöma om det är skickligt, men det ser bra ut tycker jag! :-) Det var väldigt stämningsfullt när jag såg älgen så där nära också!

  SvaraRadera