lördag 20 oktober 2012

Borgskär

Idag var vi med goda vänner till Borgskär i Delet väster om Enklinge. Vi hade tur med vädret kan man säga, för det har varit i stort sett vindstilla hela dagen, vilket jag tycker om. Vi promenarade också runt hela Borgskär och då var det uppehåll hela tiden. När vi kom tillbaka till båten så började det regna och sen har det regnat hela dagen, så det var ju perfekt för oss. Borgskär hör för övrigt till Enklinge. Det är verkligen en fascinerande holme, eftersom den har så platta berg, samtidigt som den också har höga kanter som på håll kan se ut som en borg. Det ser ut som om det också har varit sjömärken och kummel på den. De kan ju ha varit mycket användbara om någon skulle bege sig över Delet förr i världen. Vi åt lunch i båten vid Borgskär och sen for vi tillbaka och visade brobygget på Brändskär. Sedan började det bli mörkt, så vi for till bron i Marskil (eller båtkyrkogården som fiskelagets bro och båtplats tydligen kallas av ungdomarna). Där åt vi mat igen och sedan var det passligt att fara hem. Här är i alla fall lite bilder ifrån Borgskär:
Det finns också sprickor i berget över hela ön, smala och bredare.
Här skulle jag vilka samla lav! Det finns över hela holmen och skulle räcka till att färga många härvor med garn. Den får dock vara kvar för mig, naturligtvis!
Svävande sten:
Jag skulle gärna komma hit igen på sommaren, för klipporna är så flata och det ser ut att vara idealiskt för simning. Det finns en fiskekoja här också, så det kan ju hända att det finns folk här ibland. Det är fint att kunna åka till sådana här platser som osar historia.

4 kommentarer:

 1. Roligt att se bilder därifrån, för trots att vi bor så nära så ha ja inte varit dig än! Stugan är er slöjdlärares :)

  SvaraRadera
 2. Ok! Jag trodde inte att det var en privatägd stuga, utan kanske något fiskelags/någon samfällighet eller så, men då vet jag det! Det är väldigt fint på Borgskär i alla fall!

  SvaraRadera
 3. Vi var varje sommar dit när jag var liten, nuförtiden far vi till borgskärsörarna, det är alltid lika ljuvligt! Hitta skatter som blåst upp på de flata bergen (bästa skatten har varit 4väldigt skrapade men fullt användbara blåa plaststolar som vi Hittade en i sender, står nu på bäröterassen). Hitta fågelbon, akta sig för ormarna som vill göra det samma som en själv, sola och simma längs de flata bergen . Nuförtiden far vi oftast dit me pappas lite större båt, men när mamma och mommo var yngre for de och 5 ungar och barnvagn i liten snurris i väg och hem med uppflutna stockar på släp :D

  SvaraRadera
 4. Hej Ronja, det låter verkligen idylliskt, förutom ormarna då, förstås! Mats har också barndomsminnen därifrån, så tydligen har er familj alltid åkt dit, och det förstår man! :-)Borgskärsörarna har jag inte varit till, är det de som ligger där intill? Det skulle ju vara roligt att fara dit med hela gänget någon gång, faktiskt! :-)

  SvaraRadera