torsdag 20 juni 2013

Göta kanal Berg-Borensberg

Nu ska jag skriva om vår resa på Göta kanal med färjan Wasa Lejon. Det är en medelstor kanalfärja, och väldigt fin. Jag har ingen koll på hur gammal den är, men kanske till och med äldre än m/s Grisslan. :-)
Här är första slussen i Berg för oss på vår väg mot Borensberg. Man kan dock se på bilden att det finns ännu en sluss och kanalen fortsätter väl ända till svenska östkusten. Sjön som syns heter Roxen.
Här är en bild åt andra hållet. När man åker mot Borensberg fylls slussarna upp och när man åker tillbaka till Berg töms slussarna innan man kan åka vidare.
Man åker genom många slussar i början och sedan färre närmare Borensberg.
Det såg väldigt mysigt ut inuti. Vi satt nog mest ute, men vi hade samma bord hela resan, och det är ju praktiskt, så att man kan gå in när man vill och alltid veta att man har en plats.
Det var ju min födelsedag den dag vi åkte och därför delade vi på en flaska skumvin. Det var riktigt gott och det var mysigt att sitta och se ut över landskapet och smutta lite under tiden.
Vi hade också en otrolig tur med vädret. Det var soligt med klarblå himmel hela dagen. Det var härligt.Den här bilden får illustrera känslan av lugn och ro som infinner sig när man åker kanalbåt.
Här ser man färgskillnaden mellan kanalen och sjön som ligger i bakgrunden. Otroligt nog simmade folk i kanalen på vissa ställen...det skulle inte jag göra. Med det sagt, så var det ju inga sopor och inget smuts någonstans, men det såg ändå inte lockande ut.
Kanalen bildade också en akvedukt över vägen på vissa ställen. Det måste ju se ganska häftigt ut när man kommer körande och högt ovanför ser man en färja tuta förbi.
Detta är Axel von Fersens hus, eller var ska jag väl skriva. Det var han som var särskilt "god vän" med Marie Antoinette. Fin plats oavsett.
När vi kom fram till Borensberg låg vi stilla ett tag och en del passagerare klev av och nya kom på. Det kom en hel busslast med tyskar till exempel. Jag ska skriva om resan tillbaka till Berg i ett nytt inlägg, eftersom det blir lite långt annars.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar