Föglö

Igår hade liberala lagtingsgruppen ett möte på Föglö. Respektive fick också komma med, eftersom det samtidigt var en sommarträff, så då åkte jag med, så klart! Mats och jag for iväg ganska tidigt med båten. Det var en trevlig resa. Vi tog i land i Flisö, vid M.A.T. Fish, där Marcus Eriksson kom och mötte vid bron. Vi diskuterade lite trafik innan de andra kom. Sedan visade Marcus oss runt och förklarade samtidigt hur beroende fiskföretagen på Föglö är av att logistiken fungerar. Samtigt diskuterades hur beroende Föglö kommun är av dessa företag. Jag har lite bilder:
Här visar Marcus burarna där regnbåge och sik odlas som komplement till den fisk som körs hit från Sverige för att förädlas. Det är viktigt att leverera på tid och utan avbrott för att hålla återförsäljarna nöjda.
Här tas tarmarna ur. Rommen måste tas ur för hand.
Det var ett intressant studiebesök, som bara förstärker vetskapen om att denna verksamhet är beroende av tvärgående linjen, och passande turer på Föglölinjen. Det handlar inte bara om fiskföretagen, utan även t.ex. lastbilsföretag, som transporterar fisken. Många av barnen på dagis och i skolan är barn till arbetarna som får sin försörjning från fiskindustrin, så om de måste flytta för att få arbete, så drabbar det hela Föglö. Efter att vi hade varit till M.A.T. Fish åkte vi till Viveka och Olle och satt på deras veranda och njöt av den fina utsikten. Lagtingsgruppen hade sitt möte. Sedan åkte Viveka med Mats och mig i båten till Degerby, medan de andra åkte bil. Vi fick jättegod mat på Seagram. Det var Degerby jazz och bluesfestival, så det var packat med folk, och ljudnivån var så hög att jag knappt kunde höra vad som sades, men det var fin musik. Det är alltid lika trevligt i Föglö. Föglöborna är så vänliga och trevliga och glada. Jag träffade flera gamla elever och även en kollega. Skoj. Vi låg vid Seagrams gästbrygga, så vi kunde ju inte ligga där resten av natten. Eftersom det var ljust och lugnt väder, så bestämde vi oss för att köra hem. Här är lite bilder ifrån vackra Degerby:
Kvällssol:
M/S Skarven:
Solen tittar fram bakom träden.
På återseende, Degerby och Föglö!

Kommentarer

  1. Evigheter sen jag har varit till föglö! Borde fara dit, kanske mest för att ta en tur med den omdiskuterade Skarven, och se hur den ser ut :)

    SvaraRadera
  2. Skarven är en fin färja, så den kan man nog kryssa med! :-)

    SvaraRadera
  3. Trevligt att politikerna fick se hur det ser ut utanför "stadsmurarna", nog så viktigt!
    Visst vore det bedrövligt om Förutsättningarna försvann för en sån viktig näringsgren som fisket.
    Välkomna igen!

    SvaraRadera
  4. Tack, jag återkommer alldeles säkert till Föglö! Jo, det är viktigt att politiker sätter sig in i hur företag osv. fungerar. Fiskförädling är en väldigt viktig näringsgren för hela Åland.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg