Strömavbrott efter stormen Alfrida

Jag har inte skrivit på ett tag, för det har varit mycket att göra. Det blev storm på natten mot onsdagen den sista lovveckan. Vi hade strömavbrott i bara några timmar här på Kumlinge, men fick rapporter om fallna träd och lutande träd och strömavbrott i Lemland. Vi måste reda upp lite träd på marken i skogen vid huset här på Kumlinge innan vi gjorde något annat. Det låg träd över vägen, bland annat.
Vi bestämde oss också för att åka till Brändskär och se efter om allt var ok där. Det var-5 grader, så lite kallt, men väldigt vackert. Som tur är var allt ok. Några träd hade blåst ner, men med husen hade inget hänt. Stora bordet på altanen hade blåst omkull och lagt sig på sida och blåst till västra altanen. Några stolar hade blåst ner från altanen, men inte värre än så.
Vi körde genom isen.
Vi var ganska frusna när vi kom hem, så då var det skönt att bada bastu, kan jag säga. Dagen efter tog vi upp Scanticen.
Nu står hon i fordonsparken och väntar på att isen ska försvinna.
På fredagen före skolan skulle börja åkte vi till Lemland. Det var helt otroligt att köra till huset. Det ligger tusentals träd på marken på fasta Åland. Vi kom i alla fall ner till huset. Det var 4 grader i huset när vi kom dit. Vi var strömlösa fram till följande torsdag. Vi stängde för hela nya delen av huset för att få upp värmen bättre. Vi flyttade in soffan och soffbordet i rummet med brasan.
Vi har kommunalt vatten i Lemland, så det betydde att vi hade rinnande vatten hela tiden och kunde gå på toaletten. Vi kunde värma mat på grillen och på gasplattan vid grillen, så det var ju lyxigt. Dock måste vi värma vatten på grillplattan och hälla vatten över oss för att kunna tvätta oss. När det gått några dagar bestämde vi oss för att köpa ett elverk till Lemland. Vi har ju ett på Brändskär, men det behövs ju där. Efter det hade vi en fläkt som värmde upp duschrummet. Vi kunde diska i diskmaskinen och även värma vatten och duscha. Det var ändå skönt när jag kom hem från skolan på onsdag eftermiddag, och julstjärnan lyste på långt håll.
Det första jag gjorde var att tvätta två maskiner tvätt. Det var svårt att förstå att vi kunde tända lampor och annat, när vi varit utan ström så länge. Nu har vi varit på Kumlinge hela helgen. Jag promenerade igår. Det var en fin dag.
Vi var bjudna till goda vänner på middag, så vi har tagit det lugnt.

Kommentarer

Populära inlägg