torsdag 11 juli 2013

Vass- och lökfärgning av garn

När vi var på Brändskär i förrgår klippte jag vassvippor medan Mats skruvade på bryggan. Igår kokade jag dem till en grön soppa. Jag betade också tre härvor garn, en naturfärgad, en grå och en mörkgrå. Sedan färgade jag garnet i soppan och lät garnet stå hela natten. Jag tänkte att det såg så ljust ut, att det säkert inte blev någon färg, men i morse när jag tog upp garnet blev jag väldigt nöjd med resultatet. Det syns inte så mycket på det mörkgrå garnet på bilden, men det syns nog på det och blir väldigt fint när man stickar med det. Jag har färgat med tagetes på mörkgrått garn förut och det blir grönt, fastän tagetes annars färgar väldigt gult. Det är roligt att använda olika garnfärger för att få fler färger. Just nu håller jag på att koka en soppa på lökskal.Jag har inget tretrådigt garn kvar, men jag har massor med tvåtrådigt, så det ska jag försöka färga under sommaren. Då kan jag sticka med det sedan när jag är klar med tröjan jag håller på med nu. Jag stickar för fullt på den för att det är för mörkt att sticka på vintern, man ser inte färgkonstrasterna. Jag stickar båda stycken samtidigt, för det är för svårt att se färgerna efteråt också. Jag färgade garnet 2010, så det har tagit lite tid för mig att sticka upp garnet, men det gör ju inget. Jag har stickat andra tröjor och vantar, sockor och mössor under tiden. Den här ska bli klar nu i sommar i alla fall. Jag kan ju ta kort på den också förresten för att visa den under arbetets gång.Det är roligt att sticka med växtfärgat garn. Det känns naturligt på något vis. Det är nästan så att man inte vill använda annat garn när man väl har börjat färga själv. Tur att jag har garn och alun och vinsten hemma hela tiden, ifall andan faller på då! :-)

5 kommentarer:

 1. Vad fin den blir.Växer en blomma vid Enklinge färgfäste som jag tror går att använda att färja med,ska se vilken färg den ger.R-M

  SvaraRadera
 2. Tack! Vad spännande! Hoppas att det blir en fin färg av den!

  SvaraRadera
 3. Jättefina färger. När skördade du vassvipporna och vad betade du garnet med?

  SvaraRadera
 4. Hej! Vad roligt att du tyckte om färgerna. Jag skördade vassvipporna när de var som rödast och betade garnet med alun.

  SvaraRadera
 5. Ojojoj.....så vackert....de måste ja prova färga mä...super fint // Carina

  SvaraRadera